Ki ne szeretné a finom süteményeket és fagylatokat? Most ezek múltjában nyomozunk… Ha bármilyen tárgyi emléked – akár egy kiskanál – fotód, dokumentumod van bármelyik egykori váci cukrászdával kapcsolatban, jelentkezz! Várjuk visszajelzésedet akár itt, vagy az alábbi elérhetőségeken: 06 30 018-1914, muzeumvac13@gmail.com

A cukrászipar fellendülése Magyarországon a 19. század második felére tehető. Nagy szerepet játszottak benne a külföldről, elsősorban Svájcból érkezett mesterek.

Közéjük tartozott Rostetter Keresztély is, aki 1873-ban Vácon a Kossuth tér és a Káptalan utca sarkán nyitotta meg kávéházát és cukrászdáját és ahol alkalmi süteményeket, mákos- és diós patkókat, valamint teasüteményeket fogyaszthattak a váciak. 1884-tól már csak a cukrászdát üzemeltette, fejlesztette. 1895-ös halálát követően özvegye és fia, Rostetter Krisztián – Kugler Henrik tanítványa – üzemeltették tovább.

A város főterén 1885-ben nyitotta meg az első cukrászdát Blázsovits János (a mai Március 15. tér 15. szám alatt). Az cukrászda hamar a helyiek egyik kedvelt találkozási pontja lett, ahol nem csak finom süteményeket (diós és mákos patkót, tortákat, teasüteményeket, parfékat, házi csokoládékat), hanem különleges italokat (malagabor, szörp, jegeskávé) és fagylaltot is fogyaszthattak.

A két világháború között több cukrász nyitott cukrászdát a városban, közülük a legsikeresebb, és a leghosszabb ideig a Szabó cukrászda, valamint a Vasas testvérek cukrászdái működtek. Szabó Ferenc 1920-ban a Szentháromság téren kezdte meg működését, 1925-től 1933-ig a Káptalan utcában, majd a Széchenyi utcában nyitott cukrászdát. A Vasas testvérek – Lajos és Gyula – szintén az 1920-as évektől, hol együtt, hol egymás versenytársaiként üzemeltettek cukrászdákat. Andor Károly – tanár, költő, karnagy, a vízmű első igazgatója – 1921–1927 között a Victoria cukrászdát működtette. Mivel nem rendelkezett a megfelelő végzettséggel, Wingler Jenő cukrász volt az üzletvezető. A két világháború között két olasz cukrász is kapott iparengedély a városban: Maierotti Ignazió és Fiumei Augusztó.

A második világháborút követő államosítások a cukrászipart sem kerülték el, a Váci vendéglátóipari Vállalat több egységet is üzemeltetett. Három ikonikus „maszek” cukrászdára még sokan emlékezhetnek Vácon. A Pannónia ház mellett volt az egykori Boda cukrászda. Krupp Ferenc 1936-ban kapott iparengedélyt Csányi körúti cukrászda nyitására, a legtöbben azonban a Posta parki cukrászdájára emlékeznek. A Szentháromság téren a Gyurcsok cukrászda várta a finom fagylaltot és cukrászsüteményeket vásárlókat. (Lottó cukrászda fotó: Fortepan/Bauer Sándor)