2024. május 23., csütörtök   Dezso napja


Az 1740. évi pestisjárvány idején a váci áldozatok száma jóval alacsonyabb volt, mint a korábbi járványok esetén. Vajon mi lehetett az oka annak, hogy – a korabeli egészségügyi viszonyok ellenére – a halálozás számát sikerült lecsökkenteni? Forró Katalin írása:
2020. április 7. Részletek
A múzeum néprajzi gyűjteményében N.71.201.1-4. leltári számon szerepel egy sárközi fehérhímzéssel díszített különleges női viselet-együttes, amely egy szoknyából, egy pruszlikból, egy kötényből és egy főkötőből áll.
2020. január 13. Részletek
A Memento Mori kiállításban 1998 óta látható üvegkoporsóban Stefanovits György váci polgár mumifikált teste. Ki volt ő, mit tudunk róla?
2020. január 7. Részletek
Egy rendhagyó várostörténeti séta margójára - avagy időutazás 1913-ba a Múzeumok Éjszakáján.
2019. július 1. Részletek
Írta: Molnár Róbert
Az idei év elején intézményünk régészei óriási fába vágták fejszéjüket! Elhatározták, hogy nekilátnak a régészeti gyűjtemény revíziójának. Elszánt, lelkes csapatukat a múzeum két régésze, Mag Hella és Molnár Róbert, valamint restaurátora Sárvári Kata alkotja.
Mit is jelent a gyűjteményi revízió, miért szükséges és mi a lényege?
2019. május 6. Részletek
Kedves Múzeumbarátok!
Honlapunk új "rovattal" bővült. A blogfelületen a továbbiakban a múzeum tudományos életének mozzanatai, különböző "műhelytitkok" (ásatás, restaurálás, gyűjteményezés, kiállításrendezés, stb.) kerülnek bemutatásra. S hogy lássuk, honnan indultunk, több, mint 100 évvel ezelőtt, a múzeum egyik legkorábbi munkatársának, Csík-Volecz Sándornak írását "közöljük". Jó szórakozást kívánunk!
2019. március 13. Részletek
>>
 
6
 
 
 

A Tragor Ignác Múzeum honlapja • Grafikai tervezés: Arcus Stúdió • Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
A weblap Várady Róbert: Cyber térben (2008) című festménye felhasználásával készült.