2024. május 23., csütörtök   Dezso napja


A 20. század eleji Vácon is voltak, akik nem osztották a múlt iránti lelkesedést, és nem sokra értékelték a múzeum gyűjteményét.
2021. február 19. Részletek
A múzeum korai működéséről nemcsak írásos, de képi forrásaink is vannak - a múzeum megalakulásával párhuzamosan ugyanis már megindult a fotógyűjtés is.

2021. február 12. Részletek
1906. február 18-án újjáalakult a Váci Múzeum Egyesület, elnöke Tragor Ignác lett. Tragor hatalmas lendülettel fogott bele a múzeumi gyűjtemények bemutatására alkalmas épület megszerzésébe.
2021. február 1. Részletek
A "Múzeumi mesék a hőskorból" sorozat következő részében az önálló épületért folytatott harc következő állomásait mutatjuk be.
A múzeum megalapításakor nyilvánvaló volt, hogy állandó kiállítóhely, illetve múzeumépület szükséges az intézmény megfelelő működtetéséhez. Más vidéki városokban – ha lassan is – épültek múzeumok, ugyanakkor Vácott a helyzet csak rosszabb lett.
2021. január 22. Részletek
A múzeum 125 évét végig-kísérte az önálló múzeumépületért folytatott küzdelem… Hiszen az összegyűlt műtárgyak bemutatására alkalmas hely nélkül hogyan lehetne felkelteni és fenntartani a közönség érdeklődését, s támogatói kedvét? Tudták ezt már az alapítók is, ezért volt nagyon fontos, hogy sikerüljön egy állandó múzeumépületet találniuk, vagy építeniük.
2021. január 18. Részletek
A múzeum alapításának 125. évfordulója alkalmából "Múzeumi mesék a hőskorból" címmel új sorozatot indítunk blogfelületünkön, ahol bemutatjuk a múzeum alapítóit, későbbi munkatársait - munkájukat, harcaikat, a kezdeti és a későbbi időszak nehézségeit, sikereit. A múzeum névadójának, Tragor Ignácnak a nevét és munkásságát már sokan ismerik. Most bemutatjuk az első múzeumigazgató, Bauer Mihály nem mindennapi életútját.
2021. január 13. Részletek
A héten sikeresen zárult a Gödöllői Királyi Kastélyban megrendezésre kerülő Múzeumi információs napunk.
2020. október 22. Részletek
Vácon a Duna fontos szerepet játszik az itt élők mindennapjaiban, szórakozási lehetőségeiben, különösen nyáron. Ezúttal egy valaha Vácon jelentős, ma már kihalt mesterséget mutatunk be. Csukovits Anita írása.
2020. augusztus 14. Részletek
Vácon a Duna fontos szerepet játszik az itt élők mindennapjaiban, szórakozási lehetőségeiben, különösen nyáron. Hogy alakult ki a helyi fürdő-, és vízisport élet? Forró Katalin írása
2020. július 10. Részletek
A tudatos, tervezett gyűjteménygyarapítást tette lehetővé a Múzeumok és Könyvtárak Országos Főfelügyelőségéhez való tartozás, mivel így folyamodhatott a múzeumot fenntartó Váci Múzeum Egyesület államsegélyért. Államsegélyből nagy értékű műtárgyakat vásárolhattak. A gyűjteménybe így kerülhettek be többek között a 18-19. századi váci órásmesterek által készített órák.
2020. július 3. Részletek
 
 

A Tragor Ignác Múzeum honlapja • Grafikai tervezés: Arcus Stúdió • Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
A weblap Várady Róbert: Cyber térben (2008) című festménye felhasználásával készült.