2020. szeptember 30., szerda   Jeromos napja


Míg a 18. században a pestis, a 19. században a kolera, addig 20. század elején a spanyolnátha járvány követelte több millió ember halálát. Többen haltak meg a fertőzés következtében fellépő tüdő-, illetve mellhártyagyulladásban, mint az első világháború alatt a frontokon. Forró Katalin írása.
2020. április 22. Részletek
„Az élet viszontagságos küzdelmei közepette kevés halandónak jut osztályrészül azon szerencse, hogy fáradozásának babérjain tarthasson még életében pihenőt, hogy oly polczra vergődjék, honnan önelégülten tekinthet vissza befutott pályájára és végre az utókornak tiszteletét kivíván, még életében tegye magát halhatatlanná.” Forró Katalin írása
2020. április 14. Részletek
1831-ben egy új, pusztító járvány terjedt el rendkívül gyorsan hazánkban, a kolera, vagy „epekór, epe kórság”. 1915-ig öt nagyobb, és több kisebb kolerajárvány szedte áldozatait Vácott is. Forró Katalin írása:
2020. április 9. Részletek
Az 1740. évi pestisjárvány idején a váci áldozatok száma jóval alacsonyabb volt, mint a korábbi járványok esetén. Vajon mi lehetett az oka annak, hogy – a korabeli egészségügyi viszonyok ellenére – a halálozás számát sikerült lecsökkenteni? Forró Katalin írása:
2020. április 7. Részletek
A múzeum néprajzi gyűjteményében N.71.201.1-4. leltári számon szerepel egy sárközi fehérhímzéssel díszített különleges női viselet-együttes, amely egy szoknyából, egy pruszlikból, egy kötényből és egy főkötőből áll.
2020. január 13. Részletek
A Memento Mori kiállításban 1998 óta látható üvegkoporsóban Stefanovits György váci polgár mumifikált teste. Ki volt ő, mit tudunk róla?
2020. január 7. Részletek
Egy rendhagyó várostörténeti séta margójára - avagy időutazás 1913-ba a Múzeumok Éjszakáján.
2019. július 1. Részletek
Írta: Molnár Róbert
Az idei év elején intézményünk régészei óriási fába vágták fejszéjüket! Elhatározták, hogy nekilátnak a régészeti gyűjtemény revíziójának. Elszánt, lelkes csapatukat a múzeum két régésze, Mag Hella és Molnár Róbert, valamint restaurátora Sárvári Kata alkotja.
Mit is jelent a gyűjteményi revízió, miért szükséges és mi a lényege?
2019. május 6. Részletek
Kedves Múzeumbarátok!
Honlapunk új "rovattal" bővült. A blogfelületen a továbbiakban a múzeum tudományos életének mozzanatai, különböző "műhelytitkok" (ásatás, restaurálás, gyűjteményezés, kiállításrendezés, stb.) kerülnek bemutatásra. S hogy lássuk, honnan indultunk, több, mint 100 évvel ezelőtt, a múzeum egyik legkorábbi munkatársának, Csík-Volecz Sándornak írását "közöljük". Jó szórakozást kívánunk!
2019. március 13. Részletek
>>
 
 
 
 
2
 
 
 

A Tragor Ignác Múzeum honlapja • Grafikai tervezés: Arcus Stúdió • Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
A weblap Várady Róbert: Cyber térben (2008) című festménye felhasználásával készült.