2022. december 7., szerda   Ambrus napja


Vác a 19. században több zeneszerzőt is adott az országnak. Pikéthy Tibor és Wolkóber János nevét még ismerik Vácon, de sokuknak ma már az emléke sem maradt fenn, miközben dalaikat még ma is éneklik, játsszák. Pikéthyről ezúttal nem esik szó – működése jórészt túlmutat a korszakon, inkább az elfeledettek, vagy kevésbé ismertek bemutatása a cél. Mivel sokféle zenei műfajban alkottak (a magyar nótától az egyházi zeneművekig), munkásságuk nem hasonlítható össze.
2021. március 18. Részletek
A szabadságharc leverését követően a hatalom tiltása ellenére is megemlékeztek a forradalomról és a szabadságharcról itt Vácott is. A temetőben, a második váci csatában elhunyt honvédek sírjánál emelt kőobeliszk volt az első emlékhely. Igaz ugyan, hogy az emlékezés tiltott volt, zsandárok figyelték, ki tesz virágot a sírra, ez nem tántorította el a váciakat. A kiegyezést követően pedig már szabaddá vált az ünneplés. Az első honvédemlékművet itt, Vácott állították fel 1868. július 19-én.
2021. március 12. Részletek
Vác méltán büszke sokszínű, gazdag zenei életére, melynek alapjait a 19. században tették le.
A 19. században a zene volt a néplélek megnyilvánulásának egyik legfontosabb formája. A reformkor, a szabadságharc, a bukás és elnyomatás évei egybeestek a népdalok felfedezésével, a színjátszás fellendülésével, a magyar nóta fénykorával. Fütyültek az inasok, énekeltek a cselédek, daloltak a polgárok, térzenére korzózott a lakosság. Intézményessé - bár még nem zökkenőmentessé - vált a zeneoktatás. Zeneszerzők, karnagyok, előadóművészek, zenetanárok egyaránt sokat tettek annak érdekében, hogy a zene, a dal minél többekhez eljuthasson. Ismerkedjünk meg velük, elsőként a korszak legnevesebb váci születésű énekeseivel:
2021. március 11. Részletek
Az elemi iskola első osztályába járt Vácott a kis Paull Aranka, amikor 1895. december 19-én megjelent Wlassics Gyula vallás- és közoktatási miniszter 72039. számú rendelete, amely lehetővé tette a nők számára az egyetemi oktatásban való részvételt a bölcsészeti-, a gyógyszerészeti és az orvosi karokon. Igaz, hogy nem sikerült az eredeti célt elérni, hogy bármely karon, vagy akár a Műegyetemen is tanulhassanak nők, de hatalmas lépés volt ahhoz képest, ahogyan korábban a nők oktatásáról vélekedtek.
2021. március 8. Részletek
Múzeumtörténeti kalandozásunkon az alapítás időszakának történeti-társadalmi hátterét is körüljárjuk... Milyen volt Vác a 19. század végén? Milyen volt a város kulturális élete? Milyen más lehetőségeket kínált a szabadidő hasznos és kulturált eltöltésére? Ezúttal a korabeli színházi életből villantunk fel pár mozzanatot...
2021. március 4. Részletek
Már a kezdeti időszakban is fontos volt a múzeumi szakmai munka magas színvonalának biztosítása, mivel csak a kiemelkedő munka adhatta meg azt a rangot a VME és a múzeum számára, amely vonzóvá tette az egyesületet, így erősítve annak társadalmi beágyazottságát. A korai időkben azonban még kevés képzett szakmuzeológus kapcsolódhatott be a vidéki múzeumok – így a váci – munkájába is.
2021. március 2. Részletek
A 20. század eleji Vácon is voltak, akik nem osztották a múlt iránti lelkesedést, és nem sokra értékelték a múzeum gyűjteményét.
2021. február 19. Részletek
A múzeum korai működéséről nemcsak írásos, de képi forrásaink is vannak - a múzeum megalakulásával párhuzamosan ugyanis már megindult a fotógyűjtés is.

2021. február 12. Részletek
1906. február 18-án újjáalakult a Váci Múzeum Egyesület, elnöke Tragor Ignác lett. Tragor hatalmas lendülettel fogott bele a múzeumi gyűjtemények bemutatására alkalmas épület megszerzésébe.
2021. február 1. Részletek
A "Múzeumi mesék a hőskorból" sorozat következő részében az önálló épületért folytatott harc következő állomásait mutatjuk be.
A múzeum megalapításakor nyilvánvaló volt, hogy állandó kiállítóhely, illetve múzeumépület szükséges az intézmény megfelelő működtetéséhez. Más vidéki városokban – ha lassan is – épültek múzeumok, ugyanakkor Vácott a helyzet csak rosszabb lett.
2021. január 22. Részletek
 
 
Térkép Eseménytár Galéria Partnerek Hírlevél
<< 2022 December >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
28293001020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
26272829303101

instagram.com

vac.hu

20 éves nka


A Tragor Ignác Múzeum honlapja • Grafikai tervezés: Arcus Stúdió • Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
A weblap Várady Róbert: Cyber térben (2008) című festménye felhasználásával készült.