2024. április 24., szerda   György napja


A váci Tragor Ignác Múzeum a kezdetektől részt vesz a Múzeumok Őszi Fesztiválján, így idén már 15. alkalommal hívtuk és vártuk az érdeklődőket október-november hónapban a változatos programokra.

2021. október 2-án 10 órakor különleges múzeumi sétával vette kezdetét Vácott a Múzeumok Őszi Fesztiválja - a jó időben bízva örömmel hívtunk minden érdeklődőt a „Tragor nyomában” ingyenes programunkra. A programra érkezőkkel 10 órakor a Memento Mori Kiállítóhely előtt találkoztunk, majd a kiállítás nagytermében elsőként virtuálisan, vetített képes előadás segítségével bejártuk a Tragor által említett, jelenleg nehezen, vagy egyáltalán nem megközelíthető ásatási helyszíneket, utána pedig ténylegesen elsétálunk a váci Várhoz, és a helyszínen beszámoltunk a legfrissebb ásatási eredményekről. A séta vezetői Kis Bernadett múzeumpedagógus, régész és Mag Hella régész, művészettörténész voltak. A váci Tragor Ignác Múzeum 2021-ben ünnepli alapításának 125. évfordulóját. Számos jubileumi esemény zajlott már az évsorán ehhez kapcsolódóan. Fontos volt számunkra, hogy ezzel a programmal is felhívjuk a figyelmet múzeumunk sokoldalú névadójára, Tragor Ignácra, középpontba helyezve most régészeti érdeklődését és tevékenységét. Ezáltal szerettük volna hangsúlyozni, hogy a kulturális örökség védelme mindig aktuális és fontos, történjen az a 20. század elején vagy már a 21. században. Nekünk, utódoknak pedig fontos eleink tevékenységéről megemlékezni és megkezdett munkájukat hozzájuk méltó módon folytatni. Véleményünk szerint sikeresen elértük ezeket a program megvalósításával.

Az idei év kiemelt és egyben az egész Őszi Fesztivál meghatározó tematikája a „Többszólamú múzeum” címet viselte és a zenét helyezte középpontba. Így született meg egyelőre az első és egyetlen zenés múzeumi sétánk „Banda Marci hegedűjét Csudafából faragták” címmel, melynek keretében a Ferenc József által is kitüntetett virtuóz váci prímás életét ismerhettük meg 2021. október 16-án, szombaton, 10 órától. A séta a Memento Mori Kiállítóhely/Március 15. tér 19. elől indult, időtartama kb. 2 óra volt. Programunkkal szerettük volna felhívni a figyelmet erre az igazán különleges és egyedi életútra, ami a kortársak számára is kiemelkedő volt, hiszen Banda Marci egyike volt azon 3 vácinak, akiket Ferenc József kitüntetett. Napjainkra a városban azonban emléke már feledésbe merült, viszont sétánkkal ismét sikerült ráirányítani a figyelmet, felkeresve az életéhez köthető fontosabb váci helyszíneket. Szintén a séta pozitív hozadéka, hogy meglehetősen elhanyagolt sírját is sikerült mára megújítani, köszönhetően egy, a sétán résztvevő nagyon lelkes önkéntesnek. Hála a közreműködő Banda Pál cimbalomművésznek és a Pikéthy Szakgimnázium végzett diákjainak, annyira jól sikerült a zenei élmény átadása is, hogy komolyan elgondolkodunk a folytatáson.

Utazó Múzeum „Szülőföldünk ősidőkben” régészeti tablókiállítás

Vándorkiállításunk fő célja volt, hogy a Vác környéki településeken élő általános és középiskolásokkal a történelmet személyessé téve, minél behatóbban megismertessük régiónk történetét a földtörténeti időszaktól kezdődően egészen a középkorig bezárólag, miközben a régész munkájába is betekintést nyerhetnek. Ezáltal tudatosodhat ugyanis a kulturális örökségvédelem kiemelt fontossága, és megvalósulhat a helyi értékek megismerésére, megóvására nevelés.

A kölcsönözhető tárlathoz kapcsolódóan a pedagógusok számára felkészítő foglalkozást és online anyagot biztosítottunk, mely után lehetőségük nyílt a kiállításhoz kapcsolódó foglalkozás megtartására, illetve igény szerint a múzeum munkatársa is tartott az iskolai helyszíneken múzeumpedagógiai foglalkozást. Ezzel a lehetőséggel egy Vác környéki általános iskola élt a fogadó intézmények közül, a többieknél a pedagógus tartotta meg a foglalkozásokat. A kiállítás kölcsönzése ingyenes volt, a szállítást kellett a fogadó intézménynek rendeznie.

A kiállítás váci és Vác környéki általános és középiskolák számára volt kölcsönözhető 2021. 09. 27-11. 11 között. Ezen időtartam alatt 3 iskolában járt a tárlat, melyek közül 1 váci középiskola és kettő Vác környéki általános iskola volt.

Múzeumi kulisszatitkok - Reneszánsz vigasság a váci püspök udvarában – múzeumpedagógiai foglalkozás óvodások és alsó tagozatosok számára

2021. november 2-3-4. 9.00-14.00

Milyen ruhát viseltek a reneszánsz korban akár itt Vácott is? Ki volt Báthori Miklós? Milyen edényekben főztek és miből ettek egy reneszánsz lakomán? Ilyen és hasonló kérdésekre kaptak választ kis résztvevőink a foglalkozás során, miközben betekintést nyerhettek a régész munkájába is.

A foglalkozás természetesen mesével indult, mellyel elutaztunk Mátyás király udvarába, majd régészeti leletek segítségével bepillantást nyerhettünk a reneszánsz világába és választ kaptunk a fentebb feltett kérdésekre is. Sőt, még azt is megtudhattuk, járhatott-e Mátyás király személyesen itt Vácott. A viseletekkel való ismerkedés és ezek felpróbálása után a foglalkozás végén mindenki kedvére díszíthette kedvenc padlótégla sablonját. A foglalkozás létrehozása során több célunk is volt, egyrészt szerettük volna a történelmet élővé tenni a legfiatalabb korosztály számára, illetve érzékenyíteni a kicsiket a Múzeum iránt. A foglalkozások nagyon jó hangulatban zajlottak, jól érezték magukat a résztvevők, és mivel igény volt rá, egy plusz napot is beiktattunk egy óvodás csoport számára. Külön öröm volt, hogy egy sérült általános iskolai osztályt is fogadhattunk foglalkozásunkon. A program a fenntartó tetszését is elnyerte, külön kérésük volt, hogy legyen ebben a témában egy múzeumpedagógiai családi délelőtt is. Kérésüket sikeresen teljesítettük, így november 6-án megtartottuk ezt a rendezvényt is, melyre lehetőségünk volt zenei közreműködőt is meghívni - így kicsik és nagyok Rossa Levente Bors, a Tabulatúra Régizene Egyesület elnökének segítségével megismerkedhettek a reneszánsz korszak jellemző hangszereivel is.

Múzeumok Őszi Fesztiválja számokban:

Összes résztvevő: 640 fő

Sajtómegjelenések száma:41 db, ebből:

internet: 35 db

nyomtatott sajtó: 2 db

TV: 4 db

Kiküldött meghívók száma:1064 címre

Kiküldött hírlevelek száma:1064 címre

Gyártott plakátok száma:10 db


Mellékelt képek:

A Tragor Ignác Múzeum honlapja • Grafikai tervezés: Arcus Stúdió • Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
A weblap Várady Róbert: Cyber térben (2008) című festménye felhasználásával készült.