2024. március 29., péntek   Auguszta napja


Írta: Molnár Róbert
Az idei év elején intézményünk régészei óriási fába vágták fejszéjüket! Elhatározták, hogy nekilátnak a régészeti gyűjtemény revíziójának. Elszánt, lelkes csapatukat a múzeum két régésze, Mag Hella és Molnár Róbert, valamint restaurátora Sárvári Kata alkotja.
Mit is jelent a gyűjteményi revízió, miért szükséges és mi a lényege?

A gyűjteményi revízió röviden és tömören összefoglalva: a múzeum különböző gyűjteményeibe korábban beleltározott tárgyak meglétének ellenőrzése.Egyfajta leltár, mely során megállapítjuk, hogy az adott tárgy ténylegesen megtalálható-e a raktárban a helyén, milyen állapotban van a legutóbbi revízió óta stb. Általánosságban elmondható, hogy az olyan nagyobb gyűjteményi egységek, mint pl. a mi régészeti gyűjteményünk teljes körű revíziója igen hosszadalmas, ám szükséges procedúra.

Ahhoz, hogy érzékeltetni tudjuk jelen munkánk nagyságát, volumenét, illetve kissé Sziszüphoszi-mivoltát, pár adatot közölnénk érdekességként. Jelenleg a Tragor Ignác Múzeum régészeti gyűjteménye mintegy 90 ezer beleltározott tárgyból áll az őskor legkorábbi időszakától kezdve a török kor végéig bezárólag. A gyűjtemény jellege igen változatos, nemcsak a különböző történelmi periódusok emlékei végett, hanem a tárgyak eltérő anyaga és méretei miatt is. Akad köztük parányi, kőkori obszidián-pattinték, de olykor monumentális, középkori építészeti kőfaragványokkal is szembe kell néznünk. Mivel a hét nagy részében egyéb munkaköri elfoglaltságaink is akadnak szép számmal (építkezésekhez, közművesítésekhez kapcsolódó régészeti megfigyelések, restaurátori munkák stb.), sajnos nem tudjuk minden munkanap ezt az egyébként igen érdekes feladatot ellátni. Éppen ezért, hogy mégis valami folytonosságot tudjunk adni ennek a munkának is, igyekszünk a péntekeket „revíziós napként” kijelölni a heti munkatervünkben.

Az elmúlt három-négy hónap alatt nagyjából letisztult, hogy alkalmanként megközelítőleg 100 tárgyat tudunk ellenőrizni, újrafotózni, korszerűen csomagolni, digitálisan katalogizálni. Kíváncsiságból végeztünk egy számítást, hogy emellett a tempó mellett mennyi idő alatt jutnánk az előttünk álló feladat végére. Megmosolyogtató eredmény jött ki, mely szerint, ha minden pénteken átlag 100 tárggyal számolunk, hozzávetőlegesen 40-45 évig tartana a jelenlegi 90 ezres gyűjtemény tételes átnézése. Ebben, még nincsen benne az időközbeni gyarapodás és egyéb, olyan tényezők (nagyobb volumenű régészeti ásatások), amik miatt a haladás mértéke lassulhat vagy bizonytalan időre - különösen nyáron - leállhat. Természetesen igyekszünk ezt a horribilis időtartamot valami módon csökkenteni; viszont a számok hűen érzékeltetik régiónk történelmi kincsekben való gazdaságát, továbbá múzeumunk régészeti gyűjteményének nagyságát. Ilyenkor szembesülünk vele döbbenten még muzeológusként is, mit is jelent, hogy ez az intézmény idestova 120 éve töretlenül gyűjti, őrzi vidékünk régészeti örökségét.

A blog felületén terveink között szerepel, hogy időközönként megosztunk pár impozáns leletet, amelyek a munka során kezünkbe kerülnek. Mivel lelkes csapatunk mindössze pár éve dolgozik a múzeum berkein belül, így minden egyes felnyitott doboz számunkra is újabb és újabb meglepetéseket rejt, s reményeink szerint a jövőbeli posztok segítségével majd Követőink számára is!

 


Mellékelt képek:
Térkép Eseménytár Galéria Partnerek Hírlevél
<< 2024 Március >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
26272829010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

instagram.com

vac.hu

20 éves nka


A Tragor Ignác Múzeum honlapja • Grafikai tervezés: Arcus Stúdió • Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
A weblap Várady Róbert: Cyber térben (2008) című festménye felhasználásával készült.