2024. április 25., csütörtök   Márk napja


Ritkán, de előfordul, hogy a múzeumba bekerülő töredékek végül egy egységgé állnak össze. Ilyen sorsa volt a város pénzes ládájának is.

1977-ben „múzeumi törzsanyag” megjelöléssel került be a leltárkönyvbe egy 19. század végi, zárszerkezet nélküli fém pénzes láda. Mérete, súlya, díszítettsége arra utalt, hogy valamikor komoly becsben állt, pénzt, és egyéb értéket őrizhettek benne. Az alján látszott, hogy egykor biztonsági okokból a padlóhoz rögzítették. A leltárkönyv egyéb információkkal nem szolgált. Múzeumba kerülését nehéz volt felfejteni, mivel a második világháborút követően a leltárkönyveket „eltüntették”, az emlékezet úgy tartja, hogy elégették.

1988-ban Lányiné, Zádor Jolán ajándékozott a múzeumnak egy érdekes zárszerkezetet. Az ajándékozó édesapja egykor Vác város polgármestere volt. Dr. Zechmeister János 1896. december 28-án váltotta fel az országgyűlési képviselővé választott Gajáry Gézát a polgármesteri székben. Két évvel később a nevét Zádorra magyarosította. 1919. március 22-én eltávolították a posztjáról, de a tanácshatalom bukását követően sem vette át az ügyek intézését. Szeptembertől szabadságolták, majd decembertől nyugdíjazták.

2011-ben a ládát restaurálták. A restaurátor átnézte a gyűjteményben található zárszerkezeteket azzal a céllal, hogy talán valamelyik illik a ládához. Túl sok reményt nem fűztem hozzá, hiszen elképzelhetetlennek tűnt, hogy sikerrel járhatnánk. Aztán megtörtént a csoda! Az egykori polgármester leánya által ajándékozott zárszerkezet rögzítő szegecsei tökéletesen illettek a ládához. A láda feltehetően a város pénzes ládája volt, amelyet a városházán a padlóhoz rögzítve tároltak, s amely a város vagyonát őrizte.  A láda múzeumba kerülésének időpontja és módja bizonytalan. Zechmeister-Zádor polgármester nehéz helyzetben igyekezett helyt állni.  Nem tudni biztosan, hogy a tanácshatalomnak, vagy a román megszállók kapzsiságának eshetett-e áldozatául a láda. A polgármester a ládáról lefűrészelt címeres zárszerkezetet hazavitte, megőrizte. Lánya már nem tudhatta, honnan van a zárszerkezet, amikor - mint érdekes tárgyat – a múzeumnak ajándékozta. Mégis ez az ajándékozás segített, hogy – igaz 23 évvel később egy restaurátor munkája révén – a láda elmesélhesse történetét.


A Tragor Ignác Múzeum honlapja • Grafikai tervezés: Arcus Stúdió • Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
A weblap Várady Róbert: Cyber térben (2008) című festménye felhasználásával készült.