2024. április 27., szombat   Zita napja


Csukovits Anita igazgatóhelyettes, néprajzos-muzeológus kollégánk kapta az idei évben a Vác Város Képviselő-testülete által a kiemelkedő közművelődési és közgyűjteményi munka elismerésére alapított „Vác Város Művelődéséért” kitüntető címet. Szeretettel gratulálunk!

Csukovits Anita 1988 óta dolgozik a Tragor Ignác Múzeumban – ez az első és mindmáig egyetlen munkahelye. Ez idő alatt több mint 25 kiállítás kurátora, illetve társkurátora volt. Gondozta és gyarapította a múzeum néprajzi gyűjteményét. Részt vett a Fehérek temploma kriptájának feltárásában, s kezdettől feladata a domonkos kripta gyűjteményi anyagának nyilvántartásba vétele, és folyamatos gondozása.  Több mint 30 szakcikket, múzeumi kiállítási katalógust és a szakmailag is magas színvonalú, nagyközönségnek szánt múzeumi blogbejegyzést írt, rendszeresen tart néprajzi-, és ismeretterjesztő előadásokat.  A szakma által is elismert kiemelkedő munkája A váci domonkos kripta koporsói című könyve, amely az egyedülálló gyűjtemény-együttes egyetlen ilyen típusú feldolgozása. Néprajzos muzeológusi feladatain túl koordinálja a múzeum online jelenlétét, a múzeum elektronikus népszerűsítését, a múzeumi honlap és közösségi média működtetését.

Szakmai munkája elismeréseként több mint 10 éve a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság Pest megyei referense.

Kiváló csapatjátékos, a múzeum nagy rendezvényeinek állandó szervezője/résztvevője, segíti a múzeumpedagógus munkáját is.

Szabadidejében képes történeti szakmunkák országosan elismert képszerkesztője, dolgozott már együtt többek között a Kossuth Kiadóval, az Osiris Kiadóval, a Zrínyi Kiadóval, az Országház Kiadóval is.


A Tragor Ignác Múzeum honlapja • Grafikai tervezés: Arcus Stúdió • Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
A weblap Várady Róbert: Cyber térben (2008) című festménye felhasználásával készült.