2023. szeptember 29., péntek   Mihály napja


Megújult Tragor Ignác szobra
2023. június 29.
Megújult múzeumunk névadójának mellszobra a róla elnevezett utca elején! A közel húsz esztendeje ott álló kőszobrot megviselte az idő, de egy önzetlen támogató, Szíjjártó Gábor kőfaragó mester munkája nyomán megjelenése ismét újszerűvé vált.

Tragor Ignác jogász-helytörténész 1941-ben hunyt el, Peukert Károly két évvel később készítette el fém mellszobrát, amit a zenepavilon előtt állítottak fel. A szobor a II. világháború végén sérüléseket szenvedett, a múzeumba került. 1986-ban erről készíttetett másolatot a Váci Múzeum Egyesület, s köztérre helyezte az egykori Tragor-villa közelében, a Madách Imre Művelődési Központ mellett. Néhány év múlva ezt az öntvénymásolatot ellopták. 2004 őszén a Váci Múzeum Egyesület, Vác Város Önkormányzata és a Duna-Dráva Cement Kft. együttműködése keretében került sor a szobor pótlására. Az együttműködők a tapasztalatok alapján kőmásolat kihelyezése mellett döntöttek, amit Tóth Dávid szobrászművész készített el.

Ez a kőszobor tisztult most meg, és kapott az időjárás hatásaitól védő bevonatot. A Tragor Ignác Múzeum és a Váci Múzeum Egyesület köszönetét fejezi ki Szíjjártó Gábor mesternek, aki méltó megjelenést adott a Tragor Ignác emlékét hirdető szobornak.


Mellékelt képek:

A Tragor Ignác Múzeum honlapja • Grafikai tervezés: Arcus Stúdió • Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
A weblap Várady Róbert: Cyber térben (2008) című festménye felhasználásával készült.