2024. április 26., péntek   Ervin napja


Kulturális Örökség Napok 2017
2017. szeptember 6.
Szeptember 16-17-én, a Kulturális Örökség Napjaihoz csatlakozva „Az iparosodás aranykora Vácott I-II.” címmel különleges múzeumi sétákkal készülünk, melyek során felkeressük a váci ipar aranykorának egykori helyszíneit.

A séták mindkét nap 10.00 órakor indulnak és kb. 2 óra hosszúak, vezetőjük Forró Katalin múzeumigazgató, történész.

Az iparosodás aranykora Vácott I.

2017. szeptember 16. szombat, 10.00 – 12.00

Találkozó: Memento Mori Kiállítóhely/Vác, Március 15. tér 19. 10.00 óra

Tervezett állomások:
Reitter kocsigyár – Hengermalom – Saxlehner szalmahüvelygyár – Neumann ecetgyár – Lőwinger aranyozott áru- és bútorgyár – Első Magyar Kötszövő Rt gyáraAz iparosodás aranykora Vácott II.

2017. szeptember 17. vasárnap, 10.00 – 12.00

Találkozó: Volán Buszpályaudvar, Relay Újságos stand előtt/Galcsek u 1. 10.00 óra

Tervezett állomások:
Kobrak cipőgyár – Picot Lessive Phoenix mosóporgyár – Horganyhengermű – Hirmann István mérőeszköz és szerszámgyár – Herczog László regatta-csónak gyár

A századfordulót megelőző negyedszázadban a váci polgárok életében nagy változások játszódtak le, Vác az álmos kisvárosból élénk, kapitalizálódó várossá vált. A 19. század végére a város kereskedelmi szerepét elsorvasztó földrajzi körülmények felértékelődtek. A gyáralapítás szempontjából nagyon kedvezővé vált a főváros közelsége, s a jó közlekedési feltételek. A nagyarányú iparosítás következtében az iparban és a kereskedelemben foglalkoztatottak száma megnőtt. A gazdasági fellendüléssel párhuzamosan a népesség is nőtt. A lélekszám növekedése a város területének kiterjesztését, a beépített területek megnövekedését vonta maga után. A változó igényekhez igazodó új /köz/épületeket - vasútállomás, iskolák, pénzintézeti székház - emeltek, s bővítették a barokk városházát. A főtér épületeinek földszintjén, emeletén, sőt sok esetben udvari lakásaiban is boltok nyíltak, vendéglők, fogadók, kávéházak, cukrászdák várták a városi polgárokat. A forgalmasabb utcákat, tereket kockakővel burkolták. Az urbanizáció több vívmánya - vízvezeték, utcai villanyvilágítás, csatornázás – azonban még hiányzott a századfordulón.

A civil társadalom aktivitását mutatják a virágzó gazdasági-, kulturális- és karitatív egyletek. Sok egyéb mellett a Váci Múzeum Egylet születése is erre az időszakra esett. A múltjuk iránt érdeklődő váci polgárok lelkes felajánlásai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy létrejöhessen a város múzeuma. A huszadik századba Vác tehát egy fejlődésnek indult, lehetőségeivel jól sáfárkodó városként léphetett.


A Tragor Ignác Múzeum honlapja • Grafikai tervezés: Arcus Stúdió • Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
A weblap Várady Róbert: Cyber térben (2008) című festménye felhasználásával készült.