2024. április 16., kedd   Csongor napja


Augusztus 9-én nyílik új időszaki kiállításunk a Görög Templom Kiállítóteremben, mely a 19. század végétől kezdődően mutatja be egy főváros közeli, gazdag oktatási hagyományokkal rendelkező kisváros, Vác és paraszti vonzáskörzete gyermekeinek életét.

Megnyitó: 2018. augusztus 9, csütörtök, 17.00 óra

Görög Templom Kiállítóterem / Március 15. tér 19.

A vendégeket köszönti: Mokánszky Zoltán, Vác város kultúráért felelős alpolgármestere

A kiállítást megnyitja: Kovács Róbert színész, rendező, színigazgató

Kurátorok: Csukovits Anita néprajzkutató, Forró Katalin történész, múzeumigazgató

Megtekinthető 2018. november 25-ig, keddtől vasárnapig, 10-18 óra között / Vác, Március 15. tér 19.

A kiállítást támogatta: Nemzeti Kulturális Alap

A gyermekek élete, mindennapjak, tevékenységeik minden korban a felnőtt társadalom adott állapotát tükrözik. Az elmúlt évszázadok során a gyermekek élete is rengeteg változáson ment át, részben társadalmi helyzetük függvényében, részben attól függetlenül. A 19. századtól a változások felgyorsultak, a polgári társadalom átalakította a családi életet, a 19. század gyermekattitűdje a gyermekek szocializációja köré rendeződött. Ezzel párhuzamosan tárgykultúrájuk is gazdagabbá vált.

A mai gyermekek el sem tudják képzelni, hogy szüleik, nagyszüleik, dédszüleik generációja hogyan élt gyerekkorában, milyen tárgyi környezet vette körül, mennyiben formálta az iskola, mivel játszott egyedül, vagy közösségben, mikor mennyire tekintették gyereknek, vagy épp kis felnőttnek.

A múzeum kiállítása a 19. század végétől kezdődően mutatja be egy főváros közeli, gazdag oktatási hagyományokkal rendelkező kisváros, Vác és paraszti vonzáskörzete gyermekeinek életét. A kiállítás négy kiválasztott idősíkja a 19-20. század fordulója, a két világháború közötti időszak, az 1950-es, majd az 1970-es évek.

A látogatók számára 2 fiktív mesélő, egy váci, polgári származású fiú és egy Vác környéki, paraszti származású lány és leszármazottjaik történetén keresztül elevenednek meg az adott korszak történetei, melyek az alábbi témák köré csoportosulnak: a gyermek helye a házban és a ház körül, tanulás és munkába-nevelődés, öltözködés, játékok.

Csukovits Anita néprajzkutató


Mellékelt képek:

A Tragor Ignác Múzeum honlapja • Grafikai tervezés: Arcus Stúdió • Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
A weblap Várady Róbert: Cyber térben (2008) című festménye felhasználásával készült.