2024. április 25., csütörtök   Márk napja


Állományvédelmi, restaurálási tevékenységhez szükséges szakmai anyagok és eszközök beszerzése
Pályázati azonosító: 204105/03445
A Tragor Ignác Múzeum különféle tárolóeszközök és csomagolóanyagok, valamint egy nagy teljesítményű multifunkcionális szerszám beszerzésére nyert 1.200.000 Ft támogatást az NKA Közgyűjtemények kuratóriumától.

A támogatás legnagyobb részét a váci domonkos kripta leletanyag tárgyainak (mintegy 1800 tárgy és tárgytöredék) átcsomagolása céljából beszerzett tárolóeszközök és csomagolóanyagok teszik ki.

A beszerzések során abból indultunk ki, hogy a tárgyak esetén szükség van a folyamatos állapot-megfigyelésre akkor is, ha jelenlegi állapotuk, az előkerülés körülményeit tekintve jónak mondható. A korábban használt, műtárgybarátnak nem nevezhető fólia és műanyag dobozok, különböző egyéb dobozok és elhasználódott csomagolóanyagok teljes mértékben lecserélésre kerülnek.  Az anyagfajta igényeinek megfelelő műtárgykörnyezet kialakításával, megfelelő csomagolással megelőzhető, hogy az adott tárgy állapota romlásnak induljon.

A nem restaurált textilek, textil-töredékek átcsomagolása esetén olyan módot választunk, amely a tárgy spontán mozgását, ezáltal további roncsolódását nem teszi lehetővé (habkarton alátámasztás, kitűzés rovartűvel, fátyolfóliás látható belső csomagolás). A porosodást a Dupont Tyvek pH semleges, puha, ugyanakkor antisztatikus bevonatú speciális textilből készült külső, könnyen nyitható védőcsomagolás, illetve lenvászon tasak , vagy tekercs akadályozza meg.

Mivel a bőr tárgyakon fennáll a penészedés veszélye, az erre érzékeny tárgyak alá a dobozba szívópapír kerül.

Valamennyi dobozt lecseréljük könnyen nyitható, jó rálátást biztosító fedelű savmentes dobozra, savmentes, műtárgybarát bélelőanyaggal ellátva (pl. rózsafüzérek, feszületek, művirágok, fejrevalók, lábbelik átcsomagolása), amely lehetővé teszi a tárgyak szellőzését. Az apró tárgyak (érmek, gombok) polipropilén tasakba kerülnek.

A pályázati forrásból az alábbi, a különféle anyagú műtárgyak igényeihez legjobban megfelelő csomagolóanyagok beszerzése történt meg határidőig:

-          savmentes tárolódobozok 6 méretben:

  • 39 x 29 x 18 cm / 125 db,
  • 32 x 24 x 30 / 25 db,
  • 10 x 15  x 5 / 200 db,
  • 13 x 18  x 5 / 50 db,
  • 18 x 24  x 5 / 50 db,
  • tekercstároló 5 db

-          archivális selyempapír tekercsben

-          polipropilén tasakok 2 méretben (10 x 15, 18 x 24)

-          szívópapír 2 ív

-          portaszító Dupont Tyvek textilpapír tekercsben

-          habkarton 2 doboz

-          lenvászon 15 m

-          fátyolfólia tekercsben

-          papírlepedő, vágott

-          rovartű 50 csomag

-          ph-indikátor toll

-          speciális, minden felületre író ceruza, mely alkalmas a leltári szám feltüntetésére valamennyi csomagolóanyag típuson.

Átcsomagolás a régi korszerűtlen, nem szellőző csomagolóanyagból műtárgybarát, a tárgy méretéhez igazodó csomagolóanyagokba és savmentes dobozokba, melyek biztosítják a kutathatóságot is.

A dokumentáció átcsomagolása a sok használat miatt elszennyeződött dossziékból új pólyás dossziékba megtörtént.

Azért, hogy a 200-300 éves tárgyakat biztonságosan megőrizzük az utókornak, biztosítva ugyanakkor a kutathatóságot is, melyre folyamatos az igény, nagy segítségünkre lehetnek a preventív konzerválás módszerei, a különböző műtárgybarát csomagolóanyagok, tárolóeszközök. A raktár 2020-ban elkészült fejlesztései, valamint a megvásárolt műtárgybarát csomagolóanyagok használata megfelelő műtárgykörnyezetet biztosít a múzeum unikális 18. századi műtárgyainak. A munka folyamatos, a beszerzéstől eltelt idő rövidsége miatt azonban a tapasztalatok csak hosszabb távon elemezhetőek.

 

Eszközbeszerzés

A megvásárolt nagy teljesítményű multifunkcionális Proxxon Micromot csiszológép és tartozékai segítségével a kriptaanyagból származó feszületek, illetve régészeti fémtárgyak tisztítása gyorsabb és hatékonyabb. A korábban használt eszközt szintén pályázati forrásból vásároltuk, 2013-ban, ez romlott el a közelmúltban.   Az alapeszközhöz az alábbi kiegészítők kerültek beszerzésre: gyémánt csiszolófejek több méretben és alakban, csiszolótárcsa, feszítőtüske, acél-, és rézkefék.


Mellékelt képek:

A Tragor Ignác Múzeum honlapja • Grafikai tervezés: Arcus Stúdió • Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
A weblap Várady Róbert: Cyber térben (2008) című festménye felhasználásával készült.