2023. május 30., kedd   Janka és Zsanett napja


Múzeumok Éjszakája 2017.
2017. október 9.
Értékőrzés a váci Tragor Ignác Múzeumban
Az idei Múzeumok Éjszakája tematikájának középpontjában az értékőrzés állt. A váci Tragor Ignác Múzeum kezdettől fogva elkötelezetten vallja, hogy a helyismeret és a helyi értékek megismerése, megóvása közös ügyünk. Ezt nagyon fontos minden generáció életében lehetőség szerint a lakóhely megismertetésével elkezdeni. Mivel tavaly októbertől több kiállítóhelyet is a Múzeumhoz csatoltak, így a Múzeumok Éjszakája remek alkalom volt arra, hogy még több helyszínen, még színesebb múzeumi programmal újabb és újabb vendégeket vonzunk be kiállításainkra. Idén tehát új, illetve megújult állandó kiállításainkat szerettük volna fókuszba helyezni és ezekhez kapcsolódóan szervezni a rendezvény programjait.

A program megvalósításának helye:

A váci Tragor Ignác Múzeum kiállítóhelyei

A projekt megvalósítója:

Tragor Ignác Múzeum

A pályázati program megvalósításába bevont közreműködők listája:

Szakmai előadók

 • Csukovits Enikő történész, MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
 • Fónagy Zoltán történész, MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont

 

Közreműködők

 • Szászvárosi Sándor és Nagy Csaba régizenészek
 • Daróczyné Botos Barbara és Daragó Éva, a Verőcei Kabóca Néptáncegyüttes vezetői
 • Hámor Szabolcs gasztrofotós
 • Csibi Kinga főmuzeológus, Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény

Programjaink helyszínenként:

Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza a Múzeumok Éjszakája elnevezésű egész estés rendezvény a Tragor Ignác Múzeumban. A hagyományosan a nyári napfordulóhoz kötődő esemény idén az értékőrzés jegyében telt, a múzeum féltve őrzött kincsei rendhagyó módon mutatkoztak be június 24-én, szombaton, 18 órától az éjféli tűzugrásig.

 

Görög Templom Kiállítóterem

Vác, Március 15. tér 19.

18:30 – 19:00 Kortárs találkozások - Tárlatvezetés Várady Róbert kiállításán

Dudás Barbara művészettörténész, a váci Tragor Ignác Múzeum munkatársa szakszerűen mutatta be Várady Róbert festőművész kiállítását az érdeklődők számára.

19:00 – 21:00 Értékek közvetítése egykoron és ma – szakmai előadások a Görög Templomban

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársainak szakmai előadásai során Csukovits Enikő és Fónagy Zoltán történészek a középkori és újkori ember idő fogalmát és az óra használatát hozta közelebb az érdeklődőkhöz.

21.00 -22.00 „Barokk melankólia”

Szászvárosi Sándor – viola da gamba és Nagy Csaba – reneszánsz lant előadásában hangzott el a „Barokk Melankólia” c. program, amely elsősorban a XVI-XVII. századi zenére a reneszánsz és barokk zene határmezsgyéjére fokuszált. Az eredetileg viola da gambára és continuora írt művek mellett a kor szellemében készült átiratok kaptak nagy szerepet. Felcsendültek a korabeli Európa kedvelt variációi, dalai és tánczenéi.

Múzeumudvar

18:00 - 19:30 Múzeumpedagógiai foglalkozás a Múzeumudvarban

Párhuzamosan az előadásokkal a múzeumudvaron a gyermekeknek interaktív foglalkozásokat szerveztünk, ahol a kirakók mellett a gyerekeknek lehetőségük volt kipróbálni a régész munkáját, melyhez egy „régészeti homokozó” adott lehetőséget.

19:30 – 22:00 Gasztrosarok - mini kiállítás és workshop

Hámor Szabolcs gasztrofotós vezetésével a Múzeumudvaron lehetőség volt egy kis mini kiállítás megtekintésére illetve a váci Giuseppe Pizzéria jóvoltából folyamatos vendéglátás várta a résztvevőket.

22:00 - 22:30 Nusi néni pogácsasütő verseny eredményhirdetése

Első alkalommal hirdettük meg a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódóan pogácsasütő versenyünket, melyre a résztvevők saját készítésű pogácsával jelentkezhettek.

23:00 – 24:00  „ Megrakják a tüzet…” – népzenei összeállítás, táncházzal, Daróczyné Botos Barbara és Daragó Éva, a Verőcei Kabóca Néptáncegyüttes vezetőinek közreműködésével.

24:00  Tűzugrás a Múzeumudvaron

A Múzeumok Éjszakája a már hagyományossá vált Szent Iván éji népi hagyománnyal, nevezetesen a tűzugrással fejeződött be, melyhez a résztvevők is csatlakozhattak.

20:00 és 23:00 között: Igény szerint, folyamatosan zajlottak tárlatvezetések az Ars Memorandi - Memento Mori kiállításokon, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemről érkezett Erasmus-ösztöndíjas vendéghallgatók vezetésében.

Továbbá nagy érdeklődés övezte Molnár Róbert régész elemlámpás tárlatvezetéseit is a Szent Mihály Altemplomban, valamint a Középkori Pince Kiállítóhelyen.

Pannónia Ház Kiállítóhely

Vác, Köztársaság út 19.

18:00 – 20:00 „Fut, robog a kicsi, kocsi…”

A kézműves gyermekfoglalkozás során lehetőség nyílt szabad alkotásra, ahol a gyerekek kipróbálhatták, hogyan készülhettek Hincz Gyula nagy vászonképei, illetve grafikái. A kisebbeknek játszósarkot alakítottunk ki, amit színezőkkel, só-liszt gyurmával, könyvekkel, babajátékokkal rendeztünk be.

20:00 – 21:00 Élő társasjáték a Pannónia Ház udvarán

Interaktív társasjáték, ahol 3-4 fős csoportok tehették próbára tudásukat és ügyességüket a Pannónia Ház kertjében, 16-tól 99 éves korig.

20:00 – 22:30 Szakmai tárlatvezetések a Hincz Gyula, Gádor István és az Öntöttvas kiállításokban

Mesél az Öntöttvas Gyűjtemény címmel Csibi Kinga főmuzeológus, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény munkatársa tartott érdekes tárlatvezetést az este folyamán, majd pedig Dudás Barbara művészettörténész, a váci Tragor Ignác Múzeum munkatársa mutatta be Elfeledett életművek címmel Hincz Gyula és Gádor István kiállításait.

 

Kommunikációs terv megvalósítása

A program népszerűsítése mindenképpen több szintű kommunikációt igényelt, mely során egyaránt használtuk a vizuális és audiovizuális csatornákat, valamint az internet nyújtotta különféle lehetőségeket.

I. Előkészítő fázis

a, Kommunikáció a városban

 • Mivel 2013. január 1. óta városi intézménnyé lettünk, így egyre inkább a helyi sajtó számára is nagy fontossággal bír a Múzeum programjainak ajánlása. Programajánlónk megjelent a Váci Naplóban.
 • A helyi ElektroSignal televízióban ismertettük a Múzeumok Éjszakája programjait.
 • Programunk propagálásában segítségünkre volt a helyi Tourinform iroda.

b, Országos média

 • Programunkat feltöltöttük a Múzeumok Éjszakája országos honlapjára, így a látogatók a központi tájékoztató anyagban is megtalálhatják múzeumunkat.

c, Internet adta lehetőségek

 • A Múzeum Facebook oldalán több alkalommal, népszerűsítettük a programot
 • A Múzeum saját honlapján www.muzeumvac.hu is megjelent a részletes programkínálat.
 • A Tragor Ignác Múzeum Múzeumok Éjszakája programjai megjelentek regionális és városi internetes felületeken, a helyi televízióban, valamint a múzeummal kapcsolatban álló kulturális intézmények és civil szervezetek programajánlóiban. www.vac.hu www.vaconlinr.hu www.dunakanyarregio.hu www.estv.hu

Közvetlenül a program előtt:

 • A Múzeumok éjszakája programját propagáltuk a helyszínen és környékükön több helyütt elhelyezett plakátokkal és szórólapokkal.

A program utáni média megjelenés:

 • A múzeum Facebook oldalán jelentettünk meg összefoglalót a programról.
 • Írott beszámolót jelentettünk meg az eseményről a helyi sajtóban.

Látogatottsági adatok:

Fizető látogató: 209 fő

Tiszteletjegy: 10 fő

 

 


Mellékelt képek:

A Tragor Ignác Múzeum honlapja • Grafikai tervezés: Arcus Stúdió • Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
A weblap Várady Róbert: Cyber térben (2008) című festménye felhasználásával készült.