2024. április 25., csütörtök   Márk napja


Múzeumok Őszi Fesztiválja 2013.

Szakmai beszámoló jelentés

Októberben a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódóan a váci Tragor Ignác Múzeumban a múzeumpedagógiáé volt a főszerep – és noha kezdettől fogva csatlakoztunk ehhez az országos rendezvénysorozathoz, még soha nem kínáltunk ilyen bőséges program-választékot, mint az idei évben.

Elsőként Tárgydoktor rendel! - „Egy műhely titkai” címmel hirdettük meg foglalkozásunkat, mellyel több célcsoportot is hívtunk és vártunk a Múzeum Központi Irodaépületében levő restaurátorműhelybe, ahol Hostyinszki Attila, fém szakrestaurátor kalauzolta a vendégeket. A rendhagyó műhelyfoglalkozás során volt restaurálási bemutató, gyors-szerviz hozott tárgyak számára és a vállalkozó kedvű résztvevők maguk is kipróbálhatták a restaurátor érdekes munkáját, illetve megismerkedhettek apróbb, régi tárgyak megszépítésével-javításával kapcsolatos különböző házi praktikákkal is.

A 45 perces foglalkozásokat 2013. október 2-3-án, 9.00-15.00 között hirdettük meg előre bejelentkezett iskolai osztályok számára, október 4-én, pénteken pedig elsősorban családokat, felnőtteket és nyugdíjasokat vártunk.

A program elsősorban az iskolások körében volt népszerű, általános- és középiskolai osztályok egyaránt ellátogattak a Múzeum restaurátorműhelyébe, míg az egyéni látogatók a tapasztaltak szerint még bátorításra szorulnak, ezért számukra a jövőben szeretnénk majd jobban népszerűsíteni a Múzeum restaurátorműhelyének létét és a benne rejlő múzeumpedagógiai lehetőségeket.

Következő programunk a Múzeumok délidőben – kultúrmorzsa, kultúr-korty, kulturális terefere tematikában „Kedvenc tárgyam-kedvenc történetem” címmel került meghirdetésre. Október 9-én, szerdán, 11.30-13.00 óra között nyugdíjasokat és szépkorúakat fogadtunk Központi Irodaépületünkben, ahol egy csésze tea mellett sok emlék és történet előkerült a múzeumi és a hozott tárgyak kapcsán. A jól sikerült délután egy kötetlen beszélgetéssel végződött, melynek remélhetőleg lesz folytatása és hamarosan újra vendégül láthatjuk kedves nyugdíjas résztvevőinket.

A lámpás én vagyok – tanárok éjszakája tematikában „Múzeum és ami mögötte van” címmel hívtuk és vártuk az óvodapedagógusokat és pedagógusokat. A program 2013. október 11-én, pénteken, 15.00-18.00 óráig került megrendezésre, szintén a Múzeum Központi Irodaépületben. A résztvevők megismerkedtek a Múzeum épületével és gyűjteményeivel, valamint a különböző korosztályok számára ajánlott múzeumpedagógiai programokkal. Különösen hasznosnak bizonyult a kerekasztal beszélgetés, ahol több pedagógus megosztotta múzeummal kapcsolatos kívánalmait, igényeit. Ezt követően igény szerint lehetőség volt különböző kiállításaink megtekintésére is. És bár nagyon jó hangulatban telt a délután, ismételten bebizonyosodott, hogy a pedagógusokat elég nehéz megmozgatni, ezen a területen tehát szükséges egyre több új, múzeumi ötletet mozgósítanunk.

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel! Kulturális tereink másként

2013. október 12-én, szombaton, 10.00 órától rendhagyó múzeumi sétán fogadtuk az érdeklődőket. A résztvevő családok, gyerekek, felnőttek, nyugdíjasok a „Szentek, szobrok, történetek” című séta során megismerkedtek a város történetével, barokk szobrok meséjének segítségével. A közel két órás séta kötetlen hangvételével nagyon népszerű volt, a jó hangulathoz pedig a szép őszi idő is hozzájárult.

Csak itt, csak most – pincétől a padlásig tematikában szintén iskolai osztályok számára hirdettük meg a „Rendhagyó helytörténet” múzeumpedagógiai foglalkozást. Előzetes bejelentkezés alapján két alkalommal, október 16-án és 17-én 9.00-15.00 óráig jöhettek a jelentkezők, akik szép számmal éltek is a lehetőséggel és vettek részt a 45 perces foglalkozáson, amelyen legendák és anekdoták, érdekes tárgyak, régi felvételek segítségével, játékos formában ismerkedtünk meg Vác történetével. Ez a program bizonyult a legnépszerűbbnek az idén, a foglalkozáson 157 fő vett részt.

Igazán rendhagyónak számított a 16+ múzeumi találkozások – Diákok buli előtt témában „Haláltánc – Memento Mori másképp” programunk, ahová elsősorban a váci Tragor Ignác Múzeumban már önkéntes szolgálatot teljesített és leendő önkéntes középiskolás fiatalokat vártuk, de szívesen láttunk mindenkit, akit érdekel a múzeumi önkéntesség.

Október 18-án, pénteken, 15.00-17.00 óráig a Memento Mori Kiállítóhelyen ismerkedtünk a kiállítással – másképp: előadások, koncert, jelmezes tárlatvezetés keretében. Számos érdeklődőt vonzott aMúmiák a világban és Vácott” című előadás, valamint a fiatal és tehetséges váci Weixelbaum Laura rendhagyó koncertje, mely a Haláltánc/Totentanz címet viselte.

2013-ban a Múzeumok Őszi Fesztiválján a váci Tragor Ignác Múzeumban tehát mindösszesen 321 fő vett részt, a legkülönbözőbb korosztályból.

Összegzésül tehát elmondhatjuk, hogy számunkra különösen sikeresen zárult az idei év Múzeumok Őszi Fesztiválja - úgy érezzük, sikerült teljes mértékben megvalósítanunk a rendezvény mottóját – A Múzeum legyen mindenkié!


A Tragor Ignác Múzeum honlapja • Grafikai tervezés: Arcus Stúdió • Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
A weblap Várady Róbert: Cyber térben (2008) című festménye felhasználásával készült.