2024. március 28., csütörtök   Gedeon és Johanna napja


Manapság, amikor már októberben megjelennek a karácsonyi reklámok és feldíszített karácsonyfák a boltok kirakataiban, megkezdődnek az ünnepi árleszállítások, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez régen biztosan nem így volt. Akkor nem a vásárlásról szóltak az előkészületek, és nem a sok ajándék határozta meg az ünnep hangulatát. A korabeli hirdetések azonban nem erről tanúskodnak. Milyen is volt a karácsonyfa, és milyen ajándék került a fa alá a polgári háztartásokban a 19-20. század fordulóján? Forró Katalin írása.

A karácsonyfa állítás a 19. század 80-as éveire már elterjedt a városi polgárság körében. Általában a szalonban, vagy a vendégek fogadására is szolgáló nagyobb szobában állították fel. A díszítés is egyre kifinomultabbá vált. 1882-ben Vácott Mayer Sándor kereskedésében már lehetett karácsonyfa díszítésére való színes papirost vásárolni. Míg a főtéri Blázsovits cukrászda mákos és diós patkókat, gyümölcskenyeret és tortákat ajánlott karácsonyra, a Váczi Közlönyben 1891-ben hirdető Brammer Henrik fővárosi cukorka raktárában már kapható volt „karácsonyfa csokoládé”, karácsonyfadísz, sőt teljesen feldíszített karácsonyfa is. 1908-ban már Vácott, Völgyi János Kossuth-téri fűszerkereskedésében is lehetett karácsonyfadíszeket, csillagszórókat vásárolni, és teljesen feldíszített karácsonyfákra is adhattak le a rendelést. Hogy milyenek lehettek a karácsonyfadíszek arra a Váczi Közlönyben hirdető fővárosi Kertész Tódor árukatalógusából lehet képet kapni: „Karácsonyfadíszül ezüstszál rezgő csillag tuczatja 60 kr. Arany, ezüst, vagy szivárványszínű angyal hajszál, csomagja 40 kr. Rezgő üstökös, arany és ezüst színben 15, 30 kr. Nagy rezgő csillag a fa hegyére 30 kr. Csillámló fürtök tuczatja 60 kr. Dió aranyozó és ezüstöző fürt 10 kr. Dió aranyozó folyadék ecsettel 80 kr. Aranyozott czipőcske 20 kr. Lampionok a karácsonyfára 5, 10 kr. 10 drb. 45 kr. Halacska 5, 10, 15 kr., 10 db. 45, 90 kr. Kecske, páva, gólya, kakas, bárány, stb. drbja 10-30 kr. Különféle állatfej, ló, kutya, ökör, stb. mint bonbonier 25, 30 kr. Karácsonyfadíszek üvegből, igen fényes csillogók sokféle színben 5—40 krig. Aranyozott papírcsillogók 10 kr. Lebegő angyal, mozgó szárnyakkal 40, 50, 60, 85 krtól  9 krtig.”

„Lassan elérkezik a kedves karácsony a gyermekeknek nem kis örömére. A kis Jézuska a babáknak és jó gyermekeknek a karácsonyra a jó szülék által ajándékot szokott adni. Aki megérdemli, kap is belőle, hogy jobban tanuljon és jobban viselje magát.” – olvashatták a váciak a Váczi Közlöny 1882. december 17-i számában.

A helyi kereskedők gyerekek és felnőttek számára is kínáltak ajándéknak való árucikkeket. Az 1880-as évek elején Steiner József kereskedése a „Kék csillaghoz” a főtéren, a Kúriával átellenben volt. Karácsony közeledtével hirdetést adott fel a helyi Váczi Közlönyben, amelyben felsorolta a karácsonyi kínálatát: „gyermek játékszerek-, hímző munkák-, tajték szopókák-, pénztárczák-, szivartáskák-, levéltartók-, finom fonott kézi táskák és kézi kosarakból. Rajzeszközök és festékek. Glycerin, mandula, rózsa, patchuly, moschusz és családi szappanok Hajkenőcsök és illatszerek. Levélpapírok monogrammal, virágokkal és rajzokkal.”

A nyomdatulajdonos és könyv-, papír-, és írószer kereskedő Mayer Sándor egész oldalas hirdetésben kínálta a magyar-, és német nyelvű szépirodalmat. Külön kiemelte az ifjúságnak ajánlott könyveit. 1884-ben – alig 2 évvel az amerikai megjelenése után - már magyarul olvashatták – sőt Mayer Sándornál meg is vásárolhatták - Mark Twain: Koldus és királyfi című regényét az érdeklődők.

A lányok a babának, a fiúk a „Horgony kőépítőszekrénynek” örültek a legjobban. Az utóbbit Bécsből kellett megrendelni, ahogyan azt a helyi újságokból megtudhattuk. Népszerűségét jelzi, hogy másolták, és a gyártó szerint a silányabb minőségű másolatot olcsóbban árusították.

Deutsch Mór könyv- és papír kereskedése a városháza épületének földszintjén volt. Az 1880-as évek végén a karácsonyi árukínálatában „fölállítható czirkusz, nagy és bámulatos berendezéssel”,- valamint – „állat-színház” is helyet kapott.

A 20. század elején Neumann József Széchenyi utcai divatraktára az ünnepekre készülve kibővítette a hagyományos kínálatát, játékokat is árusított, többek között „beszélő babákat és játékkocsit”.

A felnőttek ruhaneműt, jó minőségű dohányt, könyvet, karácsonyi kiadású díszalbumokat, porcelán- és üveg tárgyakat, és természetesen ékszert vásárolhattak egymásnak ajándékba. Az utóbbiért is csak a „Szent Háromság” térre kellett elmenniük, Neumann Mór üzletébe. Az sem volt gond, ha a gyűrű kicsit nagyobb volt, mint a viselő ujja, hiszen az órás-és ékszerész Neumann javítást és igazítást is vállalt.  A hölgyek örültek a finom parfümöknek, púdereknek, krémeknek, amit a Széchenyi utcai Schumacher drogériában lehetett megvásárolni. 1887-ben vette át Haifeld Gyulától Tragor Károly a vaskereskedést a főtér és a Széchenyi utca sarkán álló Tragor ház földszintjén. A boltban több, a háztartási munkát megkönnyítő újdonságot is lehetett kapni. 1908-ban „tartós és praktikus karácsonyi ajándék”-nak javasolta megvásárolni a „jelenkor leginkább vásárolt mosógépét, amely a ruhát hófehérre mossa, és utolérhetetlen módon kíméli. Több, mint 75% megtakarítás idő-, munka- és pénzben.” Akinek ez még kevés lett volna, láthatta a reklámrajzon, hogyan örül az ünnepi öltözékű háziasszony a karácsonyfa alatt lévő új mosógépének. 1911-ben a legnagyobb sláger a Singer varrógép volt, amit Vácott a Singer Co. részvénytársaság Széchenyi utcai főügynökségénél is meg lehetett vásárolni.

A váci kereskedők számára komoly üzleti riválist jelentettek a fővárosi boltok. Vonattal könnyedén be lehetett jutni Budapestre, amely ekkorra csillogó világvárossá fejlődött. Karácsony közeledtével megjelentek a hirdetésnek számító írások, amelyek részletesen – olykor az árakat is feltüntetve – taglalták, melyik kereskedésben, milyen árukészlettel várják a vásárlókat. Ezért sem volt meglepő, hogy a váci kereskedők rendre kiemelték, árukészletük vetekszik a fővárosiakéval, nem érdemes ajándékvásárlás végett elutazni a fővárosba.


Mellékelt képek:
Térkép Eseménytár Galéria Partnerek Hírlevél
<< 2024 Március >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
26272829010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

instagram.com

vac.hu

20 éves nka


A Tragor Ignác Múzeum honlapja • Grafikai tervezés: Arcus Stúdió • Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
A weblap Várady Róbert: Cyber térben (2008) című festménye felhasználásával készült.