2023. május 30., kedd   Janka és Zsanett napja


Új időszaki kiállításunk 2023. április 23 és szeptember 30 között tekinthető meg az „Elefántos házban” (Vác, Március 15. tér 23.)
Nyitva: péntek-szombat-vasárnap, 10-18 óra között, egyéb napokon előzetes bejelentkezéssel (telefon: (27) 316 – 411, email: titkarsag@mimk.vac.hu)

A Zsolnay nővérek, Júlia és Teréz munkássága, művészete és hagyatéka ma is jelentős értéket képvisel. Zsolnay Vilmos két leánya rendszeresen tervezett kerámiákat a Zsolnay gyár számára, melyeken gyakran alkalmaztak magyaros, népies motívumokat.

A „Mindig nyíló virágok” című kiállításon Zsolnay Teréz gyűjtötte régi népi textíliák – főkötők - mellett az ornamentikus díszítés motívumait hordozó csodaszép Zsolnay kerámiatárgyakban és Zsolnay Júlia festményeiben is gyönyörködhet a látogató. A tárlat megidézi azt a kulturális és történeti hátteret is, amely a Zsolnay nővéreket életük során körülvette.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum nagy gondot fordít a Zsolnay-örökség ápolására, a JPM Néprajzi Múzeuma és Burján István kurátor által rendezett időszaki kiállítás újszerű megközelítésben mutatja be a népművészet és az iparművészet korabeli kapcsolatát.


Mellékelt képek:

A Tragor Ignác Múzeum honlapja • Grafikai tervezés: Arcus Stúdió • Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
A weblap Várady Róbert: Cyber térben (2008) című festménye felhasználásával készült.