2024. április 19., péntek   Emma napja


Múzeumok Őszi Fesztiválja 2020
2020. szeptember 16.
Jelmezes múzeumi séta, szakmai nap óvodapedagógusok és pedagógusok számára, Trianon vándorkiállítás, új múzeumpedagógiai foglalkozás, online múzeumi tartalmak - ízelítő színes őszi kínálatunkból.

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2020.

2020. szeptember 28 – november 11.

1. Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk

„Szép és szomorú emlékeim is valának abból az időből…” - Történelmi időutazás 1869-be – jelmezes múzeumi séta

2020. október 3-án, szombaton, 10.00 órától az 1848-49-es forradalom és szabadságharc váci emlékhelyeit bemutató ingyenes múzeumi sétára hívjuk és várjuk az érdeklődőket. A séta a Memento Mori Kiállítóhely/Március 15. tér 19. elől indul, időtartama kb. 1,5-2 óra, vezetője egy váci polgárasszony, aki személyes emlékeit osztja meg a résztvevőkkel.

A séta az Ars Memorandi - Memento Mori Kiállítóhely elől indul (2600 Vác, Március 15. tér 19.)

 

2. Utazó múzeum – Trianon vándorkiállítás

Trianon - Magyarország - Vác

2020. június 19-28. között volt látogatható Vácon, az elefántos házban (Március 15. tér 23.) a trianoni békeszerződés 100. évfordulójára rendezett „Trianon - Magyarország – Vác” című emlékkiállításunk, amely a 100 évvel ezelőtti események váci vonatkozásait is bemutatta. A Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt most vándorkiállítás formájában is elérhetővé tesszük a tárlatot a környező iskolák számára. A tárlat mellett a pedagógusok számára felkészítő foglalkozást biztosítunk, mely után lehetőségük nyílik a kiállításhoz kapcsolódó foglalkozás megtartására, illetve igény szerint a kiállítás kurátorai is tartanak az iskolai helyszíneken múzeumpedagógiai foglalkozást. A kiállítás kölcsönzése ingyenes, a szállítást fogadó intézmény rendezi.

 

3. Pedagógusok és óvodapedagógusok napja

Szakmai nap óvodapedagógusok és pedagógusok számára

2020. október 15. 13.00-16.00

2020. október 15-én, csütörtökön, 13.00-16.00 között tartjuk információs délutánunkat óvodapedagógusok és pedagógusok számára, melyen kötetlen szakmai beszélgetés keretei között vendégeink megismerkedhetnek megújult múzeumpedagógiai kínálatunkkal és aktuális kiállításainkkal.

 

4. Pincétől a padlásig – „A láthatatlan ellenség” – járványok és védekezés a 18 – 20. században – múzeumpedagógiai foglalkozás

Felső tagozatosok és középiskolások számára

2020. november 3-4-5. 9.00-14.00

Mi az a mirigyhalál és az epekórság? Mi az a Lazarétum és hol volt? Mekkora pusztítást okozott a spanyolnátha Vácott? Ki volt Deák és Bismarck orvosa? Múzeumpedagógiai foglalkozásunkon szembenézve ellenségeinkkel ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ, interaktív módon a résztvevők bevonásával vetített képek és a történeti gyűjtemény tárgyainak bevonásával.

Felső tagozatosok és középiskolások számára

Tervezett időpontok: 2020. november 3-4-5. 9.00-14.00

Helyszín: Tragor Ignác Múzeum Központi Irodaépület/Zrínyi u. 41/a

Előre bejelentkezett iskolai osztályok számára!

Részvételi díj: 500 Ft/diák

Előzetes regisztrációhoz kötött program!

Bejelentkezés: 2020. 10. 16-22. között, Kis Bernadett múzeumpedagógusnál: kis.bernadett@muzeumvac.hu; 06 30 555 7306.

ÚJDONSÁG! HÁZHOZ VIHETŐ FOGLALKOZÁS - A téma aktualitása miatt szeretnénk, hogy minél többekhez eljusson foglalkozásunk, így igény szerint kiszállást is vállalunk azon osztályok számára, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudnak eljutni Múzeumunkba. Ebben az esetben a foglalkozás plusz kiszállási díj ellenében vehető igénybe.

 

5. Kiemelt tematika – Valódi és virtuális múzeumi találkozások

Hétfőn is nyitva!

Az idei év váratlan helyzetei megmutatták, hogy mennyire szükségünk van arra, hogy a Múzeumunk iránt érdeklődőket virtuálisan is meg tudjuk szólítani. Erre ad lehetőséget Hétfőn is nyitva! sorozatunk, melynek egyes epizódjai a múzeum különböző gyűjteményeinek kivételes darabjait mutatják be kamerával felvett rövid spotokban. Gádor alkotások, velencei tükör, 18. századi fehér szerzetesi koporsó, viasz domborművek – egy kis ízelítő azok közül a különlegességek közül, melyek elmesélik történetüket hozzáértő muzeológusaink segítségével. A tárgyak pedig a címnek megfelelően, a múzeum zárva tartási idejében, hétfőnként mutatkoznának be, azaz kerülnének adásba a nagyközönség számára honlapunkon és egyéb közösségi média felületeinken.


A Tragor Ignác Múzeum honlapja • Grafikai tervezés: Arcus Stúdió • Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
A weblap Várady Róbert: Cyber térben (2008) című festménye felhasználásával készült.