2024. április 25., csütörtök   Márk napja


Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019
2019. szeptember 11.
Rendhagyó múzeumi séta, szakmai napok, természettudományos előadás a váci múmiákról, egy kis háztartástörténet - sok-sok izgalmas program várja az érdeklődőket az idei évben a Múzeumok Őszi Fesztiválján. Mindenkit örömmel hívunk és várunk!

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019.

1. Óvodapedagógusok Napja

Szakmai nap óvodapedagógusok számára

Információs délután óvodapedagógusok számára, melyen kötetlen szakmai beszélgetés keretei között vendégeink megismerkedhetnek megújult múzeumpedagógiai kínálatunkkal és aktuális kiállításainkkal.

A program időpontja: 2019. szeptember 25. szerda, 13.00 órától

Helyszín: Pannónia Ház Kiállítóhely/2600 Vác, Köztársaság út 19.

A program ingyenes!

 

2. Pedagógusok Napja

Szakmai nap pedagógusok számára

Információs délután pedagógusok számára, melyen kötetlen szakmai beszélgetés keretei között vendégeink megismerkedhetnek megújult múzeumpedagógiai kínálatunkkal és aktuális kiállításainkkal.

A program időpontja: 2019. szeptember 26. csütörtök, 13.00 órától

Helyszín: Pannónia Ház Kiállítóhely/2600 Vác, Köztársaság út 19.

A program ingyenes!

 

3. Tudományos találkozások a múzeumban

Természettudományos felfedezések a váci múmiák kapcsán

Felbecsülhetetlen értékű kultúrtörténeti kincs került napvilágra 1994-ben Vácon, amikor a Domonkos templom helyreállítási munkálatai során a templom alatti kripta több, mint 150 évvel ezelőtt elfalazott lejáratára bukkantak az építők. A megtalált kriptában 262, többnyire jó állapotú színes, díszített koporsóban a 18. század középső harmadától kezdődően, illetve a 19. század elején elhunyt és betemetett, a különleges klímának köszönhetően jó állapotban fennmaradt, spontán mumifikálódott váci polgárok testei nyugodtak; férfiak, nők, gyermekek, mesteremberek, szerzetesek, papok, katonatisztek, hivatalnokok...

A múmiákkal kapcsolatosan számos természettudományos kutatás zajlott és zajlik még most is, melyről Pap Ildikó és Szikossy Ildikó, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusai tartanak izgalmas beszámolót vetített képes előadásuk keretében.

Időpont: 2019. szeptember 28. szombat, 16.00 óra

Helyszín: Memento Mori & Ars Memorandi kiállítás/2600 Vác, Március 15. tér 19.

A program ingyenes!

 

4. Pincétől a padlásig

„Egy kis háztartástörténet - avagy házimunka, háztartási eszközök régen és most”

„Egy kis háztartástörténet - avagy házimunka, háztartási eszközök régen és most” című múzeumpedagógiai foglalkozásunk szeretné megismertetni a résztvevőkkel, hogy hajdanán elektromos áram nélkül is volt élet, eleink minden nemű ház körüli tevékenységet el tudtak végezni kétkezi munkával és néhány ötletes eszközzel. Az innováció azonban hamarosan ezen a területen is megjelent és bizony nagyban megkönnyítette napjainkra hétköznapi életünket. A foglalkozáson a gyerekek sok régi tárggyal ismerkedhetnek meg a Múzeum néprajzi és történeti gyűjteményéből, a drámapedagógia segítségével pedig szituációs játékokban próbálhatják ki kreativitásukat.

Tervezett időpontok: Október 1 - 2. kedd-szerda, 9.00-13.00

Helyszín: Tragor Ignác Múzeum Központi Irodaépület/Zrínyi u. 41/a

Előre bejelentkezett iskolai osztályok számára!

Részvételi díj: 400 Ft/diák

Előzetes regisztrációhoz kötött program!

Bejelentkezés: 2019. 09. 9-25. között, Kis Bernadett múzeumpedagógusnál: kis.bernadett@muzeumvac.hu; 06 30 555 7306.

 

5. Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!

Kis esti séta Piklin Örzsével - a 18. századi Vác titkainak nyomában

Különleges múzeumi sétánk keretében feltárulnak a 18. századi Vác titkai, amennyiben elkísérjük Piklin Örzse bábaasszonyt hazafelé vezető útján. Örzse szívesen mesél munkájáról, a korabeli Vác aktuális eseményeiről és természetesen a legizgalmasabb helyi pletykákat is megosztja az érdeklődőkkel.

A séta időpontja: 2019. október 11. péntek, 18.00

Találkozó a Pannónia Ház Kiállítóhely előtt (2600 Vác, Köztársaság út 19.)

A program ingyenes!

 

6. 16! Felfedezők nyomában

Kalandra le!

Partner intézmény: Váci Madách Imre Gimnázium

A program különleges helyszínéül a váci Püspöki Palota pincéjét választottuk. Ebben a muzeális térben, amely még maga is felfedezésre vár, meglepetéseket tartogat, vinnénk be a 16+ Felfedezők nyomában tematikát. A résztvevők itt különböző állomásokon, melyeken múzeumpedagógusok, illetve felsőbb évfolyamos diákok adnák ki a feladatokat, játékos formában ismerkednének egyes nagy felfedezők életével, illetve azok egy-egy kalandjával, ilyen módon a témát a személyes történetek oldaláról dolgoznánk fel. A feladatok között lenne szerepjáték, kooperatív játék, csapatverseny vagy ügyességi/logikai jellegű is. A rendezvényt felhasználnák arra is, hogy a felsőbb évfolyamos diákokkal (11. évfolyam történelem iránt elkötelezett tanulói) a pincét kicsit rendbe tennénk közösségi szolgálat jelleggel.

 

A program megvalósításának tervezett dátuma: 2019. november 8. péntek, 8.00-13.00 óráig.

Helyszín: Püspöki Palota pincéje/2600 Vác, Migazzi tér 1.


A Tragor Ignác Múzeum honlapja • Grafikai tervezés: Arcus Stúdió • Webfejlesztés: DunaWeb Kft.
A weblap Várady Róbert: Cyber térben (2008) című festménye felhasználásával készült.